Plijesan na zidu – kako je očistiti

Plijesan se javlja svugdje gdje postoji vlaga, na starim zidovima, kao i kod novogradnje.  Vlaga na zidu je problem s kojim se susreće velik broj kućanstava.

Plijesan uzrokuje glavobolju i vrtoglavicu, te je itekako opasan po zdravlje.

Ako ste plijesan brzo uočili, dok je još vlažna, za uklanjanje vam je dovoljna obična krpa. Krpu namočite i postružite plijesan sa zida. Na dijelovima na kojima je plijesan ostala nakon struganja, možete upotrijebiti hrapaviju krpu. 

Ako je plijesan čvrsto ukorijenjena u zid, sastružite ju i nakon struganja, taj će dio zida biti potrebno ponovno okrečiti.

Nakon što ste uklonili plijesan, dio zida na kojem je plijesan bila – potrebno je dezinficirati. To možete učiniti pomoću izbjeljivača za odjeću npr. varikine, čistog alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju.

Sredstvo protiv plijesni se može koristiti za uklanjanje plijesni i gljivica sa zidova i stropova. Na tržištu se većinom mogu pronaći dvije vrste takvog sredstva – s klorom i bez klora. Sredstvo protiv plijesni koje nije na bazi klora nema neugodan miris te je pogodno za korištenje u spavaćim sobama.

Bez obzira na to koje sredstvo ćete koristiti, nanesite ga spužvom na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se 15 minuta upija. Zahvaćeno područje, na kraju temeljito posušite pomoću fena. 

U prevenciji protiv nastanka plijesni, najvažnije je riješiti problem vlage. Plijesan se razvija na organskom materijalu u prisutnosti vlage, stoga je jedini način sprječavanja nastajanja plijesni održavanje prostora suhim.